De Kerkklokken

Dit is het tweede 'kerstverhaal' van Charles Dickens. Het boek is geschreven in 1844 een jaar na het beroemdere Chrismas Carol. Eigenlijk is het een nieuwjaarsverhaal. Het boek is geschreven tijdens zijn verblijf in Genua, een verblijf dat beschreven is in zijn boek 'Tafereelen uit Italië'.

By : Charles Dickens (1812 - 1870), translated by A.G. van Tricht (1892 - 1921)

01 - hoofdstuk 1 - deel 1



02 - hoofdstuk 1 - deel 2



03 - hoofdstuk 2 - deel 1



04 - hoofdstuk 2 - deel 2



05 - hoofdstuk 3 - deel 1



06 - hoofdstuk 3 - deel 2



07 - hoofdstuk 4 - deel 1



08 - hoofdstuk 4 - deel 2


Op oudejaarsavond is Trotty, een arme oudere 'ticketportier' of informele boodschapper, vervuld van somberheid in de berichten over misdaad en immoraliteit in de kranten en vraagt ​​zich af of de arbeidersklasse gewoon slecht is van nature. Zijn dochter Meg en haar oude verloofde Richard komen aan en kondigen hun besluit aan om de volgende dag te trouwen. Trotty verbergt zijn twijfels, maar hun geluk wordt verdreven door een ontmoeting met de pompeuze wethouder Cute, plus een politiek econoom en een jonge heer met een nostalgie, die allemaal Trotty, Meg en Richard het gevoel geven dat ze nauwelijks bestaansrecht hebben, laten alleen trouwen.

Trotty heeft een briefje voor Cute aan Sir Joseph Bowley MP, die liefdadigheid schenkt aan de armen op de manier van een vaderlijke dictator. Bowley regelt opzichtig zijn schulden om een ​​schoon begin van het nieuwe jaar te verzekeren en hekelt Trotty omdat hij een kleine huur en tien of twaalf shilling aan zijn plaatselijke winkel verschuldigd is die hij niet kan afbetalen. Terugkerend naar huis, ervan overtuigd dat hij en zijn mede-armen van nature ondankbaar zijn en geen plaats in de samenleving hebben, ontmoet Trotty Will Fern, een arme landgenoot en zijn weesnichtje Lilian. Fern is beschuldigd van vaagheid en wil Cute bezoeken om zaken recht te zetten, maar uit een gesprek dat afgeluisterd wordt in Bowley's huis, kan Trotty hem waarschuwen dat Cute van plan is hem te laten arresteren en opsluiten. Hij neemt het paar mee naar huis en hij en Meg delen hun magere eten en arme accommodatie met de bezoekers. Meg probeert haar leed te verbergen, maar het lijkt erop dat ze er niet van is weerhouden om met Richard te trouwen door haar ontmoeting met Cute en de anderen.

In de nacht lijken de klokken Trotty te roepen. Als hij naar de kerk gaat, vindt hij de torendeur ontgrendeld en klimt hij naar de klokkamer, waar hij de geesten van de klokken ontdekt en hun kabouterbedienden die hem berispen voor het verliezen van vertrouwen in het lot van de mens om te verbeteren. Er wordt hem verteld dat hij tijdens de klim van de toren is gevallen en nu dood is, en het volgende leven van Meg moet nu een objectles voor hem zijn. Er volgt een reeks visioenen die hij moet zien, hulpeloos om zich te bemoeien met het onrustige leven van Meg, Richard, Will en Lilian in de daaropvolgende jaren. Richard daalt af in alcoholisme; Meg trouwt uiteindelijk met hem in een poging hem te redden, maar hij sterft verwoest en laat haar achter met een baby. Will wordt door kleine wetten en beperkingen in en uit de gevangenis gedreven; Lilian wendt zich tot prostitutie. Uiteindelijk, berooid, wordt Meg gedreven om te overwegen zichzelf en haar kind te verdrinken, waardoor ze de doodzonden begaat van moord en zelfmoord. De bedoeling van de klokkengelui is om Trotty te leren dat de mensheid verre van natuurlijk slecht is, maar wordt gevormd om naar nobelere dingen te streven en alleen zal vallen als ze verpletterd en onderdrukt wordt. Trotty breekt af wanneer hij Meg in de rivier ziet springen, roept dat hij zijn les heeft geleerd en smeekt de Chimes om haar te redden, waarna hij merkt dat hij haar kan aanraken en voorkomen dat ze springt.

Aan het einde van het boek wordt Trotty thuis wakker alsof hij uit een droom komt terwijl de klokken luiden in het nieuwe jaar van de dag dat Trotty oorspronkelijk de toren beklom. Meg en Richard hebben ervoor gekozen om te trouwen en al haar vrienden hebben spontaan gekozen voor een bruiloftsfeest en feest. De auteur nodigt de lezer expliciet uit om te beslissen of dit "ontwaken" een droom-in-een-droom is. De lezer moet kiezen tussen de harde gevolgen van het gedrag van de hogere klassen in Trotty's visie of het geluk van de bruiloft.

Comments

Random Post