De Krekel achter de Haardplaat

Het kerstverhaal van 1845 vertaling van 'The Cricket on the Hearth'.
De mooie jonge Dot en de oude vrachtrijder John lijken gelukkig getrouwd te zijn totdat John ziet dat Dot geheime omgang heeft met een knappe jonge man.

John Peerybingle, een vervoerder, woont samen met zijn jonge vrouw Dot, hun babyjongen en hun oppas Tilly Slowboy. Een cricket fluit in de haard en fungeert als een beschermengel voor de familie. Op een dag komt een mysterieuze oudere vreemdeling op bezoek en neemt een paar dagen onderdak in het huis van Peerybingle.

Het leven van de Peerybingles kruist met dat van Caleb Plummer, een arme toymaker in dienst van de vrek Mr. Tackleton. Caleb heeft een blinde dochter Bertha en een zoon Edward, die naar Zuid-Amerika reisde en waarvan men denkt dat hij dood is.

De vrek Tackleton staat nu aan de vooravond van het trouwen van Edward's schat, May, maar ze houdt niet van Tackleton. Tackleton vertelt John Peerybingle dat zijn vrouw Dot hem heeft bedrogen en toont hem een ​​clandestiene scène waarin Dot de mysterieuze huurder omhelst; de laatste, die vermomd is, is eigenlijk een veel jongere man dan hij lijkt. John is hierover diep getroffen omdat hij veel van zijn vrouw houdt, maar besluit na wat wikken en wegen zijn vrouw van hun huwelijkscontract te ontheffen.

Uiteindelijk wordt onthuld dat de mysterieuze huurder niemand minder is dan Edward die in vermomming naar huis is teruggekeerd. Dot laat zien dat ze inderdaad trouw is geweest aan John. Edward trouwt in mei voordat ze met Tackleton gaat trouwen. Het hart van Tackleton wordt echter gesmolten door het feestelijke gejuich (op een manier die doet denken aan Ebenezer Scrooge), en hij geeft May over aan haar ware liefde.

By : Charles Dickens (1812 - 1870), translated by A.G. van Tricht (1892 - 1921)

1 - Hoofdstuk 1 - deel 1



2 - Hoofdstuk 1 - deel 2



3 - Hoofdstuk 1 - deel 3



4 - Hoofdstuk 2 - deel 1



5 - Hoofdstuk 2 - deel 2



6 - Hoofdstuk 2 - deel 3



7 - Hoofdstuk 3 - deel 1



8 - Hoofdstuk 3 - deel 2



9 - Hoofdstuk 3 - deel 3

Comments

Random Post